top of page

Intuitiv portrettmaling - på kurs hos Linda H.Syvertsen i Artilleriverkstedet i Horten

Linda H.Syvertsen er blant Vestfolds mest ekspresjonistiske kunstnere og etterspørselen etter hennes arbeider øker stadig. Hun har i løpet av de seneste årene deltatt på en rekke internasjonale utstillinger og er sividt tilbake fra Art Frenzy #Skrik på Juste Gallery i Stockholm der hun stilte ut under temaet mørket og skrekk. I disse dager holder hun sitt første malekurs.

Linda har et helt spesielt kunstnerisk uttykk som har har blitt lagt godt merke til både nasjonalt og internasjonalt . I 2017 ble hun tatt opp i Norsk Forening For Uavhengige Kunstnereetter 2 juryeringer - først én digital, så innkallelse med bilder til en siste juryering i Oslo. NFUK sier i sin tilbakemelding etter opptaket som ble gjort på basis av fem av av hennes portretter i akryl på lerret; "Juryen berømmethennes evne til å skape uttrykksfullhet ved hjelp av små visuelle virkemidler." I fjor høst kvalifiserte hun seg til å stille ut to av sine arbeider på NFUKs utstilling i Vestfossen Kunstlaboratorium.


EspressoFOTO var innom på den andre kurskvelden her forleden i historiske lokaler på Artilleriverkstedet ute på Karljohansvern i Horten. Stedet er forlengst forlatt av marinen til fordel for kunst og kultur av mange slag. Dette er et slikt sted hvor det bobler i kreativitet og gründerspirit blant et konglomorat av forskjellige aktører deriblant også Linda H Syvertsens atelier.

Vi snakker om markedsføring og Linda byr på mer egen erfaring; for henne har nøkkelen til markedet blitt til via sosiale media. Hun har nærmere 16.000 følgere på Instagram og Facebook - svært mange av disse er fra den internasjonale arena. Vi har sett både likes fra Vebjørn Sand og en Oscar-vinner som følger, liker og kommenterer på hennes meget aktive kanaler i sosiale media. Sjekk: @bylindasyvertsen








Linda legger til at kursets målgruppe er alle der ute som er drevet av et sterkt indre og som har behov for å uttrykke seg på lerrett. Man trenger ikke å ha tatt i en pensel før i kunstnerisk sammenheng for å kunne delta. Det spesielle er fokus på å kunne male intuitivt.

Vi møter fem entusiastiske kursdeltager som samles rundt Lindas bord dekket med sort duk og kandelabere med stearinlys. Dempet belysning, forventning og et islett av mystikk hviler over bordet. Noen av Lindas arbeider ligger på bordet som utgangspunkt for kveldens kurs. Her settes agendaen for kvelden og Linda snakker om teknikker og tanker.

En kursdeltager har drevet med selvlært tegning noen år og forteller om en spirituell kraft og indre driv til å kunne uttrykke seg gjennom bilder. Andre er helt nystartet i sin kunstutøvelse. Lindas råd er å tørre, å gå utenfor komfortsonen og rett slett være litt gal.

Stillheten senker seg slik at hver og en kan lytte til sin egne kunstneriske stemme.

Klassen beveger seg videre inn blant staffelier og paletter. Linda går igjennom sitt eget arbeid. I kveld er det fokus på øyne. Så vandrer vi rundt med kamera blant konsentrerte malere.

Linda går tålmodig rundt, deler av sine erfaringer, gir råd og tilbakemeldinger.



På et dypere plan sies det at vi har et veldig personlig språk som kommer til uttrykk i hvordan vi sanser og ser verden rundt oss og hvordan sinnet tolker disse inntrykkene. Intuitiv maling tar utgangspunkt i hva man til en hver tid er og lar dette være utgangspunktet for en kunstnerisk og kanskje også personlig utvikling.


Linda leder sine elever til en forståelse av sitt maleriske språk.

Artilleriverkstedet på Karljohansvern i Horten


Kvelden avsluttes med oppgaver til hjemmearbeid. Kopi av teksten til en melodi fra sangeren Madelyn Norris i New York -bandet Elegant Slims deles ut. Linda laget platecoveret til deres siste singel i fjor og tekst og melodi fulgte med som inspirasjon. Det gjør det nå også som forberedelser til neste kurskveld, hvor de skal lytte til musikken sammen. Det skal males videre på øyne og lepper. Så skal man relatere teksten i sangen til sitt eget kjærlighetsliv og finne sine egne referanser og indre refleksjoner


Kurset skal avsluttes med noen helt spesielle maleteknikker. Teknikker som bidrar til å gi Lindas bilder det helt spesielle særpreget som hun er kjent for. Hun beskriver disse grepene selv som "edgy".


Den femte og siste kvelden handler om refleksjon, følelser og innsikt, og hva er vel da mer naturlig enn å gjøre dette over et glass med et velduftende franskt jordbruksprodukt, slik kunstnere vel har gjort siden tidenes morgen.


@ Jan Roger Lie

234 views0 comments
bottom of page