Linda Helene Syvertsen - kunstnerportrettet

Updated: Oct 29, 2018


Når vi møter Linda på kunstlaboratoriet i Vestfossen i prat med den kjente journalisten og kunstkritikeren Lars Elton forrige lørdag, er hun i sitt ess. Det er lett å tenke seg at denne kunstneren må ha en lang fartstid på gallerier og blant kuratorer, men slik er det faktisk ikke. Linda startet sin kunstnerkariere for bare fire år siden og i løpet av det seneste året har hun gjort en rekke utstillinger både i Europa og i USA. Det kan vel trygt kalles en kometkarriere.

Norsk Forening for Uavhengige Kunstnere (NFUK) holder i disse dager utstilling på Vestfossen Kunstlaboratorium i anledning foreningens 25 års jubileum. Stas å komme igjennom nåløyet og være med her sier Linda.


Linda H Syvertsen har opprinnelig bakgrunn fra Helsepsykologi og Sosiologi. For fem år siden traff livet hardt, men også godt - Linda forteller at kunsten ble svaret på en lengsel etter å kunne dyrke en lidenskapelig hobby. Hun deltok på diverse kurs bl.a på Folkeuniversitetet i Tønsberg i 2014/15 og etablerte seg med eget atelier i historiske omgivelser på Karljohansvern i Horten i februar 2017 etter å ha blitt forespurt om å male på større lerret enn det det var plass til hjemme. En svært skapende og produktiv periode ble innledet og med inspirasjon fra kunstnere som Marlene Dumas, Guy Denning og Edvard Munch utviklet hortenskunstneren en egenart som fort ble lagt merke til langt utenfor Hortens grenser. Samme år ble hun også tatt opp i NFUK etter 2 juryeringer - først én digital, så innkallelse med bilder til en siste juryering i Oslo. NFUK sier i sin tilbakemelding etter opptaket som ble gjort på basis av fem av av hennes portretter i akryl på lerret; "Juryen berømmet hennes evne til å skape uttrykksfullhet ved hjelp av små visuelle virkemidler." Medlemskapet henger svært høyt og åpner for en rekke muligheter i den videre karrieren.


Nøkkelen til markedet ble via sosiale media. Kunstneren har allerede 13.000 følgere på Instagram og Facebook - svært mange av disse er fra den internasjonale arena. Vi har sett både likes fra Vebjørn Sand og en Oscar-vinner som følger, liker og kommenterer på hennes meget aktive kanaler i sosiale media. Linda serverer sterk kost og har et særpreget uttykk i sine ekspresjonistiske bilder. Vi aner skjulte følelser, frykt og angst og dype avgrunner i portrettenes ansikter.


Den amerikanske filmskaperen Derek Bauer sier i en Facebook-kommentar til Linda:

"Your faces remind me of marble statues with the blank eyes-statues of Alexander the Great whose eyes without pupils show that he sees farther than everyone else. A common trope is wise, blind characters whose blindness allows them to see more/experience more than those around them. Your faces have blank eyes that are pitch black instead of all white - they see deeper, but rather than having a great vision like Alexander the Great they see the horror beneath the surface."

Linda forteller at hun aldri har tatt kontakt med gallerier - de har tatt kontakt med henne. Hun legger til at programmet har vært tett de siden i fjor med utstillinger hjemme og i England, Italia og USA. Den internasjonale delen av karrieren startet med en overraskende invitasjon i mars 2017 med invitasjoner fra Brick Lane Gallery i London til utstillingen "Art in Mind" og Zenith Art & Fashion Miami.


Etterpå kom forespørslene fra gallerister og kuratorer i rask rekkefølge fra flere hold.

Tidligere i år dukket det opp en epost i innboksen til Linda fra den amerikanske

sangeren Madelyn Norris i bandet Elegant Slims med forespørsel om å lage

cover til dere neste singel. Tekst og melodi fulgte med som inspirasjon. Linda

forteller at hun takket ja til jobben, låste seg inne i 2 uker for å relatere teksten

til seg selv og en hendelse i eget liv. Artisten som ventet i New York ble

henrykt over portrettet som Linda laget. Så sterke var følelsene, at begge gråt

på hvert sitt kontinent den fredagen singelen ble sluppet i seks ulike

strømningstjenester.


Musikkritikeren Jael Goldfine skrev 17.august om forbindelsen mellom bilde

og musikk: "There's a gothy, ethereal bleakness to the track that explains the cover

art: a series of equally terrifying and beautiful muted paintings of black-eyed

cadavers by Norwegian visual artist Linda Helene Syvertsen."


http://www.papermag.com/elegant-slims-hemisphere-single-2596688386.html


Fram til i dag har hun foruten lokale utstillinger deltatt på følgende internasjonale:

  • Brick Lane Gallery, London 2017

  • Galleria Rosso Cinabro, Roma 2017

  • Galleria De Marchi, Bologna 2017

  • Parallax Art Fair , Kensington Town Hall, London

  • Zenith Art & Fashion, Miami 2018

Tilbake i London i 2018 på Parallax Art Fair , Kensington Town Hall stilte Linda ut sammen med Setsuko Ono (søsteren til Yoko Ono). Jeg formidler magefølelsen min og hva som skjer meg i forhold til andre mennesker, sier Linda med ettertanke. Vi dveler over ordtaket "vi er alle født som originaler men det fleste av oss dør som dårlige kopier". Jeg har ingen tung kunstutdannelse og føler meg ikke bundet av regler og det etablerte

selskaps normer; legger hun til og forklarer at hun føler seg fri som kunstner.

Linda forteller videre at hun er i gang med planleggingen av neste utstilling

som skal finne sted på Juste Gallery i Gamla Stan, Stockholm i November.

Ustillingen Art Frenzy #Skrik har fokus på mørket og skrekk. Linda er både lys

og vennlig og latteren sitter løst i vår prat. Det kunstneriske utrykket er dypt,

iblant svært mørkt, noen vil kanskje si dystert med uutgrunnelige øyne fulle av

lidelse og mystikk. Linda forteller at når hun sene kvelder slår av lyset i

atelieret kan hun av å til skvette til om hun uventet møter et av sine egne

malerier på vei ut. Sterk kunst!


@ Jan Roger Lie

277 views0 comments