top of page

Runar Pedersen – tarmsjarmøren EspressoFOTO hos Floraterapi i Horten

Jeg spurte her forleden en tidligere kollega og nå ganske nylig pensjonist om hvordan det sto til. «Jo da, det er greit». Og så la han til at det å runde 70, betyr vel bare at man må regne med et nytt pilleslag hver gang man er hos fastlegen. Jeg forsto at han hadde tillit til at legen passet på helsen hans på en god måte. Selv virket han ikke så opptatt av helsen. Ikke trente han og kostholdet og livsstilen var vel kanskje akkurat like dårlig som før, men «litt plager måtte men vel regne med etterhvert», la han til litt ettertenksomt. Den siste ble hengende i lufta som en prestefis i sakrestiet. Vanskelig å kommentere uten å innlede noe som kunne bli en krevende samtale. For, er det slik at det er våre fastlegers ansvar å sikre vår helse? For det er jo ikke det. Det er ditt og mitt ansvar. Vi lever i kunnskapens tidsalder, nesten alle svarene er der ute. Enten må vi gjøre som min tidligere kollega; la noen i sykdomsvesenet, unnskyld, Helsevesenet, behandle symptomer på en dårlig livsstil og påfølgende skrantende helse, eller så må vi erkjenne at helse er et ansvar som vi selv har og at den må tas vare på. Heldigvis finnes det bedre hjelpere.

Runar Pedersen har sin bakgrunn fra Norges Helsehøyskole i Oslo og Universitetet i Nanjing i Kina. Han har grunnfag i vestlig medisin og har spesialisert seg på mage-tarm problematikk. 

Runar brenner for faget og deler sin kunnskap med stor entusiasme; tarmen og fordøyelseskanalen har tradisjonelt vært et av kroppens mest undervurderte organer. I dag er det klart at et velfungerende mage- og tarmsystem er avgjørende for god helse.  Det fortelles at 80% av kroppens immunforsvar sitter i tarmen, i en verden av myriader av livsviktige bakterier, det såkalt mikrobiota, med mange ganger antallet av celler i kroppen forøvrig og med millioner av gener i nært samspill med utallige prosesser i vårt indre og ytre – ja selv huden. Omfanget og kompleksiteten er bare så vidt vidt kartlagt, men det er klart at energi og overskudd reguleres i høy grad her og hjernen og nervesystemets helse er uløselig knyttet til at dette organet fungerer godt. Vi lever i en tid hvor mage og tarm settes på stor prøvelser gjennom dårlig kosthold langt borte fra optimal ernæring. Stress og mangel på trening legger sten til byrden. Symptomene på dårlig mage- tarmhelse brer om seg og vi ser økende overvekt, autoimmune sykdommer, diabetes og nevrologiske sykdommer, for å nevne noen. Det snakkes i mange kretser om at en fellesnevner er inflammasjon, et ulmende bakteppe av at kroppen er i en nærmest kronisk tilstand av betennelse. 

Runar forteller videre at mange av oss går rundt med udiagnoserte tilstander i fordøyelsessystemet, Lekk Tarm Syndromet, eller Leaky Gut Syndrom (LGS) som det heter på engelsk, er sentralt i så måte og gir opphav til en rekke helseplager. Når nyere forskning gjør framskritt, tar det tid fra det etablerte helsevesen anerkjenner slike resultater, til man faktisk begynner å behandle. Floraterapi hos Klinikk 1 i Horten befinner seg i det gylne triangel mellom kinesisk og tradisjonell medisin og har en helhetlig tilnærmingsmodell til bedre helse, med sikte på å etablere en best mulig balanse i fordøyelsessystemet basert på blodmikroskopi, akupunktur, kostholdsveiledning, harmonisering i inntaket av fettsyrer (omega 3 / omega 6), elektrolytter og mineraler, trening, stressmestring og hvile.


Det tilbys ingen mirakelkurer hos Floraterapi i Horten, men en reise i retning av mer overskudd og energi, mindre plager, økt velvære, et lavere nivå av inflammasjon og et bedre immunforsvar. Dette er sjarmen med tarmen når den lever det gode liv. 


Floraterapi oppgraderer i disse dager sine nett- og Facebook-side. EspressoFoto har levert det nye bildematerialet.


@ Jan Roger Lie

365 views0 comments
bottom of page